Tévhitek a manikűrösnél
Mi megcáfoljuk!

Egyéb

2014-12-19 18:03:21

A műkörömépítéshez szükséges UV fény nem okoz rákot.

Az UV (más néven ultraibolya) sugárzás nem más, mint a látható fénynél (400-780 nm) kisebb hullámhosszúságú, a 200-400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás. Az UV sugárzásnak– annak hullámhosszától függően – különböző hatásait figyelhetjük meg a természetben. Például a 280 nm-nél rövidebb hullámhosszú, az UV-C tartományba eső UV-fénynek sok káros hatásáról tudunk, súlyos ártalmakat okoz az élőlények számára. Tehát minél kisebb a fényhullámhossza (nanométerben), annál nagyobb a rizikó a bőrártalmak megjelenésére.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a nagy és megbízható márkák által forgalmazott UV lámpák a 360-380 nm közötti, kizárólag az UV-A tartományba esnek, amelyek – hullámhosszukat tekintve – a szolárium csövekhez hasonlítanak (295-400 nm), azzal a különbséggel, hogy a szoláriumok hullámhossza szélesebb spektrumban mozog.

Összességében, a körmös szalonokban használt UV lámpák nemcsak ezért jelentenek jóval kisebb kockázatot a szoláriumokhoz képest, mert kisebb spektrumban sugároznak, és mert nem jutnak be a mélyebben fekvő irharétegbe (Az UV-A sugarak nagy része a 0,2 milliméter vastag hámrétegig hatolnak be, mintegy 20 százalékuk 3-3,5 milliméter mélyen nyelődik el), hanem azért is, mert sokkal kisebb testfelületet érnek, és jóval rövidebb ideig, így a valós kockázata tizedére csökken.

Az UV lámpák további nagy előnye, hogy azokat az igazán veszélyes UV-C sugarakat egyáltalán nem bocsátanak ki. A német ProfNail szakmagazin nagyon szemléletes példán mutatja be az UV sugárzás valós kockázatát, hiszen a vészjósló hangok gyakran elfelejtik, vagy szándékosan figyelmen kívül hagyják, mekkora jelentősége van az időtartamnak, amely ideig az UV sugárzásnak ki vannak téve kezeink. Egy amerikai kutatásból az derült ki, hogy pont akkora dózisban kapjuk az UV-A sugárzást egyetlen körömszalonban tett látogatás során, mint ha nem egészen 25 másodpercig napoztunk volna! (9 Watt-os fénycsövekkel számolva)

Más szakértők úgy fogalmaznak ugyanezzel kapcsolatban, hogy a körömszalonokban egy év alatt, az összes kezelés alatt éri ez egyik kezünket annyi sugárzás, mint amennyit délben, napos időben, egy kávézó teraszán, 10 perc alatt begyűjthetünk.

A műkörömépítő anyagok nem veszélyesek a várandós hölgyekre és a magzatra

A műköröm annyira ártalmatlan, hogy akár terhesen is viselhetjük mindenféle negatív következmény nélkül. Az a kémiai folyamat, aminek során a műköröm anyagok megkötnek a köröm felszínén (néhány perc), kizárja annak a lehetőségét, hogy bármelyik kémiai-vegyi összetevő behatoljon a szervezetbe az elszarusodott körömrétegeken át felszívódva. A műköröm technika a fogtechnikából vett át anyagokat (a porcelánt és a zselét), így ahogy a szájüregben sem okoznak problémát ezek az anyagok csakúgy a kéz bőrén és a körmön sem teszik ezt.

Ezektől függetlenül a vendégnek érdemes meglátogatni egy bőrgyógyászt, hogy megerősítő bizonyosságot nyerjen az előbbi állítás.

A körömépítés nem teszi tönkre a saját körmöt.

Ellenkezőleg! A műköröm védelmet nyújt a fizikai és kémiai káros hatásokkal szemben.

Önmagában a felhasznált anyagok nem teszik tönkre a természetes körömlemezt, de maga a műkörmös túlreszelheti azt. Nagyon fontos, hogy mielőtt szakembert választunk, alaposan tájékozódjunk a munkája minőségéről. Nézzünk képeket - ha lehet akkor egy előtte-utána képet - esetleg ajánlás alapján kérjünk időpontot.

A helytelenül előkészített köröm elvékonyodik, a műköröm levegősödhet rajta. Az elvékonyítás tünetei: piros foltos, nyomásra, akár hőre érzékeny saját köröm.  A szakszerűtlen műköröm eltávolítás is gyakori probléma. Feltétlenül szakemberrel távolíttassuk el a műkörmöt vagy gél lakkot.

A saját körömnek nincs szüksége levegőzésre, pihentetésre

A saját körmünk egy elhalt szaruréteg, erek, idegek nem találhatóak benne, így levegőzni sem tud. Abban az esetben, ha el lett vékonyítva a körmünk - az előzőekben említettek miatt - akkor le kell növeszteni azt. Felületi kezelésekkel csak kis mértékben erősíthető vissza. Kézkörmök teljes lenövési ideje kb. 4-6 hónap, lábkörmök esetében kétszer ennyi idővel kell számolni.

A vastag műköröm nem tartósabb

A jól képzett szakember tudja, hogy nem attól lesz tartós egy műköröm, hogy vastagan készítik azt el. Sőt, statikailag nem lesz megfelelő, ettől hamarabb fog törni, levegősödést is okozhat. 

A reszeléssel eltávolított gél-lakk nem vékonyítja a körmöket

Ismét ki kell emelnünk a megfelelő szakember kiválasztását! A megfelelően képzett szakember helyesen távolítja el az előző, lenőtt gél-lakkot. A vékonyodás elkerülésének érdekében a manikűrös egy vékony, átlátszó gél-lakk alapréteget hagy a természetes körömlemezen, így sose ér hozzá reszelővel vagy csiszológéppel a köröm rétegeihez. Tehát nem is tudja elvékonyítani azt.

A hosszú körmökkel is lehet mindent csinálni

Leggyakoribb tévhit amivel találkozunk, hogy a hosszú körmökkel nem lehet semmit sem csinálni. Pedig lehet. A köröm gazdája hamar hozzászokik a hosszabb körmökhöz, és alkalmazkodik hozzájuk. Máshogy fogja meg a ceruzát, máshogy nyúl a dolgokhoz, de mindent úgyanúgy el tud vele végezni.

  

forrás: mukorom.hu

 


Magyarországon jelenleg közel negyed millióra tehető azoknak a gyermekeknek a száma, akik hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű családban cseperednek, közülük pedig nagyjából hétezren élnek átmenetileg vagy tartósan gyermekotthonokban.A szegénységre vonatkozó „steril” tudományos ...

Tovább

"Balázsi Szilvia munkáit nézve azon gondolkodom, hogyan jut ennyi kreativitás, finom érzék egyetlen fiatal lány szívébe? Igen, szívébe, mert ezt a tevékenységet csak szívből lehet igazán végezni. Szilvi egy gyönyörű szalont vezet, ahol óránként gyönyörű körömvarázslatok születnek keze munkája nyomán ...

Tovább

A Trendmániában ez alkalommal is a Crystal Nails szállította a legújabb trendnek megfelelő körmöket, ezúttal Nagy Adri a TigerEye CrystaLac termékcsaládból választhatott. A föld színeiben tündöklő, tigrisszem hatású körmöt Balázsi Szilvi, a SlyNails Körömstúdió oktató műkörmöse készítette. Adri ...

Tovább

Sajtótájékoztató keretében mutatkoztak be a 2015-ös év Magyarország Szépe jelöltjei, 21 lány közül választják ki a legszebbet. A Miss World Hungary 2015-ös versenye elkezdődött. Idén több, mint ezer jelentkezőből 200-an kaptak meghívást a a középdöntőbe, belőlük választotta ki a szakmai zsűri a ...

Tovább

Balázsi Szilvi, a SlyNails szakmai vezetője felkérést kapott a Trendmánia és a Crystal Nails csapatától. Bemutatkozhatott a műsorban, és megmutathatta, mit is tud kihozni egy gél-lakkos körömből. A téma: Nőnap. Ezen alkalomból egy kékes-zöldes 3step CyrystaLac került Zita körmére, az új tavaszi ...

Tovább